В планах АТ "Укрзалізниця" на 2023 рік - закупівля вантажних вагонів, що можуть експлуатуватися на європейській колії стандарту 1435 мм.

Як пише ЦТС, про це говорив голова АТ УЗ Євген Лященко під час спілкування с представниками бізнесу на платформі Європейської Бізнес Асоціації.

Зокрема, Лященко повідомив, що "Укрзалізниця" вже має 40 вагонів для колії 1435 мм. Планується ще 120 цистерн та 80 інтермодальних платформ такого стандарту.

Відзначимо, що декількома днями раніше в соцмережах було опубліковано відео, на якому демонструвалися вагони-цистерни європейського габариту з логотипом УЗ, які були помічені на одній з залізничних станцій Румунії. В грудні "Укрзалізниця" замовила польській компанії Brand Rock 40 цистерн.

В контексті розвитку інтермодальних терміналів керівник УЗ відзначив, що компанія планує загалом розвивати 20 таких об’єктів, з яких 5 мають намір запустити в роботу вже в поточному році. Ці термінали повинні почати генерувати доходність в четвертому кварталі 2023 року.

Раніше повідомлялося, що АТ "Укрзалізниця" отримає 25 млн доларів гранту від Світового банку, які спрямує на купівлю та будівництво фітингових платформ.

Також нагадаємо, що в лютому 2023 року в УЗ анонсували, що мають намір створити власну компанію-перевізника на території Європейського Союзу та до кінця поточного року планують почати надавати послуги цієї компанії українським вантажовідправникам. Однак, наразі про подальшу долю цих планів в компанії не повідомляють.