Польський виробник Solaris поставить 52 водневих автобуси Solaris Urbino до німецького району Росток, що знаходиться в федеральній землі Мекленбург-Передня Померанія.

Як повідомляє ЦТС, це найбільший на сьогодні контракт, отриманий Solaris на виробництво та постачання водневих транспортних засобів.

Замовником 52 водневих автобусів є німецький оператор Rebus Regionalbus Rostock, що базується в Гюстрові та відповідає за управління послугами громадського транспорту в районі Росток. Договір передбачає постачання 47 12-метрових та 5 18-метрових зчленованих транспортних засобів. Обидві замовлені моделі автобусів будуть оснащені найсучаснішими водневими паливними елементами: 70 кВт для 12-метрового автобуса та 100 кВт для 18-метрового зчленованого автобуса. Транспортні засоби також будуть оснащені тяговою батареєю Solaris High Power для підтримки роботи паливних елементів в години, коли автобус потребує максимальної енергії.

Договір має бути виконано до кінця 2024 року. Разом із поставкою нових автобусів контракт передбачає будівництво двох водневих станцій в містах Гюстров і Бад-Доберан.

Слід зазначити, що в минулому фінансовому році Solaris був європейським лідером на ринку водневих автобусів з часткою понад 60%. На сьогодні компанія поставила понад 100 водневих автобусів Urbino операторам громадського транспорту в Італії, Німеччині, Нідерландах, Швеції та Польщі. Ця цифра незабаром буде збільшена завдяки поставці понад 100 автобусів на основі цієї технології, які зараз знаходяться на різних стадіях виробництва.

В 2022 році кількість проданих автобусів Solaris без шкідливих викидів вперше перевищила продажі транспортних засобів на дизельному паливі, а Іспанія стала найбільшим ринком збуту замість Польщі.