З 18 до 22 квітня в порту окупованого росіянами Бердянська місцеві жителі зафіксували рух двох російських комерційних суден, на які, імовірно, вантажилося крадене українське збіжжя.

Як передає ЦТС, про це пише Центр журналістських розслідувань.

За даними видання, 19 квітня один з місцевих Телеграм-каналів інформував, що в порту під завантаження прийшла російська баржа "Самарская-1", яка раніше вже неодноразово бувала в гавані окупованого українського міста. Однак, інші світлини з соцмереж свідчать, що цього разу до порту прибуло інше судно, яке візуально відрізняється від згаданої баржі.

порт_балкер

За даними сервісу Marinetraffic, станом на 20 квітня в Азовському морі перебувало три судна з вимкненими системами AIS, які зовні схожі на балкер в порту Бердянська.

Всі три російські суховантажі - "Андрей Зуев", "Владимир" та "Идель-1" - вийшли з порту Азов і мали прямувати до Новоросійська. Ймовірно, один із них незаконно зайшов у Бердянськ.

21 квітня мешканці Бердянська зафіксували ще одне судно в акваторії, яке прямувало до захопленого порту. Станом на вечір 22 квітня це друге судно знаходилося, орієнтовно, на причалі №4 під завантаження зерном, соняшником, або іншим збіжжям, вкраденим у аграріїв окупованої частини Запорізької області.

image_6487327-3-1

В Генеральному штабі ЗСУ у зведенні за 24 квітня повідомляється: "Російські окупанти продовжують грабувати мирне населення України, привласнюючи зерновий урожай. Так, в місті Бердянськ Запорізької області, так звана російська окупаційна "влада" намагається вивезти викрадене збіжжя, завантажуючи його на ворожі вантажні судна".

17 квітня ЦТС писав, що на одне з російських суден у порту Бердянськ вантажили крадену українську кукурудзу.

Місяцем раніше українські військові повідомляли про вивезення окупантами через порт вантажу пшениці.