Залізниці Німеччини (Deutsche Bahn) та енергетична компанія Enerparc ввели в експлуатацію сонячну електростанцію у Васбеку, розташованому на північ від Гамбурга у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн.

Про це пише ЦТС з посиланням на Bahnblogstelle.

Контракт на її будівництво був підписаний в 2020 році.

Це перша сонячна електростанція, електроенергія від якої через перетворювальну підстанцію безпосередньо надходить в мережу тягового електропостачання змінного струму, що експлуатується DB, напругою 15 кВ і частотою 16,7 Гц.

Площа сонячної електростанції пікової потужністю 41 МВт складає 40 га.

Щорічно електростанція генеруватиме приблизно 38 ГВт·год електроенергії, що відповідає добовому її споживанню по всій мережі DB. Це дозволить скоротити викиди вуглекислого газу приблизно на 18 тис. т.

Частка споживаної електроенергії з відновлюваних джерел досягла на залізницях Німеччини 65% (у середньому по країні цей показник становить 46%), причому до 2038 року вона має зрости до 100%.

Усього DB споживають на тягу поїздів близько 10 ТВт·ч щорічно.

"Deutsche Bahn вже є найбільшим споживачем зеленої електроенергії в Німеччині. Окрім енергії вітру та води, сонячна енергія все більше стає одним із поновлюваних джерел енергії в нашій суміші тягових струмів. Зараз у Васбеку ми вперше в пілотному проекті подаємо сонячну енергію безпосередньо в контактну мережу . Роблячи це, ми в DB послідовно продовжуємо наш шлях постійного збільшення частки екологічно чистої електроенергії в нашій суміші тягових струмів," - заявив Бертольд Губер, член правління Deutsche Bahn з питань інфраструктури.

2023-04-sh-wasbek-solaranlage-enerparc.__c__db-ag-enerparc-ag