До Вінниці 12 квітня прибув вже 8-й трамвай Tram 2000 зі Швейцарії. Це останній трамвай у рамках першої поставки другого етапу проекту "Цюрихські трамваї". Загалом Вінниця має отримати 35 трамвайних вагонів Tram 2000 зі Швейцарської Конфедерації.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Вінницької міської ради.

Отримані трамваї Tram 2000 відрізняються від уже звичних для вінничан Mirage та Karpfen більш комфортними умовами для пасажирів, а також певними технічними характеристиками.

Наразі фахівці Вінницької транспортної компанії уже розпочали роботи з адаптації цих трамваїв до вимог українського законодавства, серед яких: встановлення передніх та задніх поворотів, стоп-сигналів, дзеркал заднього виду, в тому числі лівого, встановлення інформаційної системи, а також - систем оплати проїзду.

У департаменті транспорту та міської мобільності Вінницької міської ради зазначають, що перед випуском на маршрути, окрім адаптації, трамваї мають також пройти ряд інших технічних та юридичних процедур.

"Загалом цей процес є дещо довготривалим, оскільки потрібно буде провести сертифікацію щодо вимог законодавства України, потім реєстрацію в інспекції електротранспорту, підготовку на лінію, а також технічне обслуговування. Маємо надію, що влітку ці трамваї уже здійснюватимуть пасажироперевезення на маршрутах нашого міста", - зазначає директор департаменту транспорту та міської мобільності Андрій Сорокін. 

Також він додав, що отримані трамваї у майбутньому замінять на лініях старіші моделі Mirage.

Співпраця Вінниці зі Швейцарією триває ще з 2006 року. Під час першого етапу проекту "Цюрихські трамваї" (2006-2011 роки) Вінниця отримала 116 трамвайних вагонів, а у рамках другого має отримати 35 трамваїв Tram 2000, а також рейки для реконструкції трамвайного полотна на вулиці Батозькій.

Меморандум про другу фазу проекту було підписано у грудні 2020 року. Безповоротний внесок SECO (Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань) у його реалізацію становить 3 200 000 швейцарських франків.