АТ "Укрзалізниця" засекретила інформацію про заробітну плату топменеджерів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Зауважується, що низка державних компаній відмовлюється оприлюднювати дані про зарплати топменеджерів у 2022 році. Серед них і "Укрзалізниця".

Після скеровання запиту до АТ УЗ щодо доходів голови та членів правління компанії за 2022–2023 роки у департаменті інформаційної політики та стратегічних комунікацій компанії зацитували декілька законів, та вказали, що "розголошення інформації, яка запитується у зверненні, може негативно вплинути на діяльність керівництва товариства, яке задіяне у процесі стабільного функціонування об’єкта критичної інфраструктури, а також становити загрозу системі управління технологічними процесами".

Водночас пообіцяли оприлюднити інформацію на офіційному сайті після того, як у країні скасують воєнний стан.

Адвокат ГО "Платформа прав людини" Євген Воробйов, коментуючи відповідь товариства, повідомив, що "Укрзалізниця" є юридичною особою публічного права, а отже, є розпорядником інформації у частині розміру щомісячної заробітної плати, винагороди та інших виплат голові та членам правління.

Щодо посилань на воєнний стан, у зв’язку з чим згадана інформація приховується, адвокат заявив, що "Укрзалізниця", у порушення статті 22 закону "Про доступ до публічної інформації", не навела конкретну підставу відмови у наданні запитуваної інформації. Також він зауважив, що Верховна Рада, яка має повноваження вводити обмеження під час воєнного стану, не призупиняла дію положень вказаного закону.

"Пункт 1 частини 1 статті 15 цього закону на момент відмови у наданні інформації не був обмежений/зупинений Верховною Радою. Тому розпорядник зобов’язаний був оприлюднити запитувану інформацію. До того ж інформація, яка міститься у згаданій нормі, містить презумпцію безумовної відкритості, тобто завжди суспільний інтерес переважає", - резюмує юрист.