В Польщі через нестачу водіїв автотранспортні фірми все частіше наймають іноземців. У 2022 році кількість посвідчень професійного водія, виданих громадянам інших країн, зросла на 21%. При цьому кількість посвідчень, виданих українцям, зросла майже на 23%.

Такі дані оприлюднив Головний інспекторіат дорожнього транспорту Польщі, пише ЦТС.

На 31 грудня 2022 року в Польщі діяли 160 664 посвідчень професійного водія, виданих іноземцям. З цієї кількості 127 389 або понад 79% посвідчень була видана громадянам України. Другою найбільшою групою серед іноземців є білоруси: вони отримали 28 946 посвідчень або біля 18% від загальної кількості. Третє місце посіли вихідці з Молдови: громадянам цієї країни було видано 2 114 посвідчень або трохи більше 1%.

У порівнянні з 2021 роком кількість посвідчень професійного водія, виданих іноземцям у 2022 році, зросла в Польщі на 21%. Українці отримали посвідчень на майже 23% більше, ніж роком раніше, білоруси - на майже 15,7%, громадяни Молдови - на майже 12,6%.

Попри залучення громадян інших країн до праці в логістичній галузі, Польщі все одно бракує професійних водіїв. Польська асоціація автомобільної промисловості оцінила цю нестачу у щонайменше 150 тис. професійних водіїв (дані на кінець 2022-го). При цьому середній вік професійного водія в країні перевищує 50 років. Це означає, що найближчими роками нестача водіїв лише збільшиться.

Слід зауважити, що наведені вище цифри лише частково відображають дійсність. Реальна частка іноземців, що працюють у Польщі водіями, є значно вищою. Частина українців та громадян інших країн працевлаштовуються без отримання свідоцтва професійного водія. Передусім, йдеться про транспортні фірми, що здійснюють вантажні перевезення мікроавтобусами до 3,5 тонн. Посвідчення професійного водія необхідне для керування вантажівками з вантажопідйомністю понад 3,5 тонни та автопоїздами.

За даними Польського інституту дорожнього транспорту, середня місячна зарплата водія вантажівки (понад 3,5 тонни) або автопоїзду складала в 2022 році біля 7,8 тис. злотих нетто, водія вантажного мікроавтобуса (до 3,5 тонн) - біля 5,8 тис. злотих нетто.