Таллінн не має наміру відмовлятися від безкоштовного громадського транспорту, хоча з кожним роком на це потрібно все більше коштів із міської скарбниці. 

Про це пише ЦТС з посиланням на ERR.

На цей рік у міському бюджеті Таллінна закладено 120 млн євро на підтримку громадського транспорту. І якщо для мешканців столиці проїзд збережеться безкоштовним, для решти з 1 травня ціни на квитки зростуть.

"На сьогоднішній день ми бачимо позитивну динаміку. Кількість поїздок у громадському транспорті суттєво збільшилася. Якщо порівняти 2022 та 2021 рік, це на 30% більше, і знову ж таки, якщо ми порівнюємо перші три місяці поточного року з першими трьома місяцями минулого року, то збільшення було майже на 30%, точніше на 27%", - підкреслив мер Таллінна Михаїл Килварт.

Зазначається, що за цей період компанія TLT, яка оперує громадським транспортом у місті, навіть змогла заробити 3 млн евро.

"Все це стало можливо, оскільки за останні півроку ми серйозно переглянули всі витрати компанії, контракти. І ті 120 мільйонів, які виділили цього року, ми змогли б розумно витратити на транспорт, а може навіть десь їх заощадити", - додав глава TLT Кайдо Падар.

Крім пілотного проекту літніх нічних автобусів та необхідності запуску нових ліній під час будівництва трамвайних колій, в місті також планується розширити деякі маршрути за межі столиці. Однак тим людям, які зареєстровані безпосередньо за межею Таллінна, все ж таки доведеться платити як за громадський транспорт, так і за рейсові автобуси, щоб дістатися додому.

"Хто виграє в такій ситуації? Житель Таллінна, який прописаний у столиці, виграє і може їздити безкоштовно. Для тих, хто прописаний у сусідньому муніципалітеті, ціна буде на 60% дорожчою", - пояснив голова Центру громадського транспорту Північної Естонії Андрус Ніліск.