Європейський Союз розглядає можливість здійснення спільного морського патрулювання та проведення військово-морських навчань для протидії діяльності російських розвідувальних кораблів і захисту важливої ​​морської інфраструктури.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Financial Times із посиланням на єврокомісара з навколишнього середовища Віргініюса Сінкявічуса.

За даними видання, оновлена морська стратегія, яка має бути оприлюднена сьогодні, міститиме комплексний план дій, який пропонуватиме проведення щорічних спільних військово-морських навчань у межах ЄС та посилення військового спостереження та берегової охорони.

"Після того, що сталося з "Північним потоком", [ЄС потребує] посилення моніторингу та захисту [важливої] морської інфраструктури та суден від фізичних і кіберзагроз”, - сказав Сінкявічус.

Раніше повідомлялося, що, за даними голландської розвідки, останні місяці росія здійснює спроби отримати розвідувальні дані для можливих диверсій на критично важливій інфраструктурі в голландській частині Північного моря. Зокрема, в лютому поблизу морської вітроелектростанції в Північному морі був виявлений російський корабель, екіпаж якого намагався нанести на карту розташування офшорної енергетичної інфраструктури.

Нідерландські розвідувальні служби MIVD і AIVD заявили, що об’єкти критично важливої ​​офшорної інфраструктури, такі як інтернет-кабелі, газопроводи та вітряні ферми, тепер стають потенційними об’єктами російських диверсій.

Нагадаємо, що ще в вересні до посилених заходів безпеки на об’єктах морської інфраструктури вдалася Норвегія. Зокрема, норвезькі правоохоронці  посилили охорону морських газових і нафтових установок, побоюючись диверсій з боку рф.

Крім того, в Латвії вживають заходів для запобігання можливим загрозам для критичної інфраструктури, зокрема енергетичної системи.