Служба безпеки України 9 березня затримала колишнього генерального директора державного підприємства "Антонов" Сергія Бичкова, суд арештував його на 60 діб.

Про це пише ЦТС з посиланням на Українську правду.

Окрім Бичкова, СБУ також затримала начальника безпеки авіатранспортного підприємства ДП "Антонов" Нетьосова О. О., а директору авіатранспортного підприємства ДП "Антонов" Харченку М. Г. повідомила про підозру заочно.

За даними слідства, службові особи держпідприємства "Антонов" перешкоджали законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, які брали участь у підготовці до оборони Гостомельського аеродрому ДП "Антонов", що призвело до захоплення аеродрому, загибелі та поранень рятувальників ДСНС, пошкодження та знищення майна і літаків підприємства, у тому числі АН-225 "Мрія".

Зазначається, що у ході досудового розслідування задокументовано, що протягом січня-лютого 2022 року службовими особами ДП "Антонов" неодноразово приймалося рішення щодо відмови Нацгвардії у наданні дозволу на спорудження інженерно-фортифікаційних споруд на території аеродрому, що призвело до зниження обороноздатності об’єкту та, як наслідок, захоплення обʼєкту, стратегічного для оборони Києва.

Також повідомляється, що 9 березня правоохоронці провели 9 обшуків за місцем фактичного проживання і роботи фігурантів кримінального провадження та повідомили їм про підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 114-1 ККУ.

Того ж дня слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва обрав підозрюваним Бичкову і Нетьосову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб без права внесення застави, повідомляє видання.

Нагадаємо, що "Мрія" була майже знищена російськими окупантами в лютому під час спроб захопити аеродром в Гостомелі. Пізніше капітан найбільшого в світі транспортного літака звинуватив керівництво "Антонова" у халатності, яка призвела до того, що Ан-225 не перегнали з України за кордон напередодні російського вторгнення.