Місто Київ та столичне метро планують наприкінці лютого придбати 50 наскрізних вагонів, яких вистачить на 10 поїздів, розповів начальник Київського метрополітену Віктор Брагінський.

Про це пише ЦТС з посиланням на Економічну правду.

Наразі, пояснює він, місто та КП "Київський метрополітен" проводять процедуру закупки вагонів коштом кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку.

Тепер має розпочатися другий етап процедури, і наприкінці лютого відбудеться аукціон. 

"Згідно з нашими технічними умовами, ми плануємо закупити саме наскрізні вагони. У світі вже мало хто використовує окремі вагони, а наскрізні більш просторі та можуть вмістити більше пасажирів. Ми плануємо отримати 50 наскрізних вагонів - відповідно буде 10 поїздів", - зазначив Брагінський.

Він зауважив, що метрополітен також готує тендерну документацію на придбання нових вагонів в рамках проєкту "Київський міський електротранспорт", в рамках якого планує отримати ще 50 наскрізних вагонів.

"Після того, як буде обраний переможець аукціону, ми плануємо отримати цю техніку вже через рік, тобто в 2024 році", - уточнив Брагінський.

Нагадаємо, що аукціон на закупівлю вагонів для метрополітену Києва за рахунок кредиту від ЄБРР мав відбутися у березні 2021 року. Роком раніше, у березні 2020 року рада директорів ЄБРР схвалила виділення 50 млн євро на придбання рухомого складу для Київського метрополітену.

У вересні 2020 року Київрада надала Європейському банку реконструкції та розвитку гарантію для забезпечення виконання боргових зобов'язань Київського метрополітену, що дозволило перейти до наступної стадії закупівлі - оголошення тендеру.

Нові вагони планувалося використовуватись на Сирецько-Печерській лінії, нову ділянку якої зв'яже центр із районом Виноградар.