Польща прийняла рішення заборонити білоруським фурам проїзд через пункт пропуску "Кукурики-Козловичі", що залишався останнім для вантажівок, на кордоні з рб. Таким чином польська влада відповіла на аналогічні заходи, вжиті білоруссю щодо польських перевізників.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства внутрішніх справ та адміністрації.

"У зв’язку з обмеженнями, запровадженими білоруською владою для польських перевізників щодо можливості перетину кордону на білорусько-литовському та білорусько-латвійському прикордонних переходах, міністр Маріуш Камінський вирішив обмежити рух білоруського вантажного транспорту на пункті пропуску "Кукурики-Козловічі". Обмеження не поширюється на пасажирські перевезення на прикордонному переході в Тересполі", - йдеться в повідомленні відомтсва.

Призупинення руху діятиме з 21 лютого 2023 року з 19:00, поки білоруська влада не зніме обмеження для польських перевізників. 

Нагадаємо хронологію подій: 8 лютого в Білорусі ухвалюють вирок журналісту, представнику польської меншини Анджею Почобуту, який критикував білоруську владу, - він отримує вісім років колонії посиленого режиму, правозахисниками його визнано політв'язнем. Вже 9 лютого глава польського МВС Маріуш Каміньський оголошує, що Польща припинить роботу КПП "Бобровники" - одного з найбільших пунктів пропуску на польсько-білоруському кордоні.

Після цього, 10 лютого офіційний Мінськ заявляє "протест", але робота КПП "Бобрівники" зупиняється, а польський прем'єр Матеуш Моравецький попереджає, що незабаром Польща може закрити всі пункти пропуску, що залишилися, на кордоні з рб.

16 лютого закриття "Бобровників" коментує Лукашенко: називаючи рішення Польщі "економічною провокацією" і обіцяє "адекватні" заходи у відповідь. 17 лютого МЗС білорусі повідомляє про висилку з республіки польських дипломатів та про обмеження в'їзду на територію рб для вантажних автомобілів та тягачів, зареєстрованих у Польщі, - тепер їхній в'їзд може здійснюватися лише через білорусько-польську ділянку кордону білорусі.

18 лютого глава польського МВС Маріуш Каміньський обіцяє білорусі симетричну відповідь. 20 лютого МВС Польщі оголошує про обмеження з 21 лютого руху білоруських вантажних машин через прикордонний перехід "Козловичі", який залишався для фур з білорусі останнім пунктом пропуску, що діє на кордоні з Польщею

При цьому зазначається, що обмеження не поширюватимуться на транспорт, зареєстрований у Польщі, державах Євросоюзу, Європейській асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) та Швейцарії.