Влада Варшави представила транспортний комунікаційний план розвитку міста до 2050 року. Документ включає створення п’яти ліній метро, ​​нових трамвайних маршрутів та коридорів високоефективного транспорту. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Transport Publiczny.

Робота над планом триває з 2018 року. У цьому документі визначені напрямки розвитку міста, і серед іншого, нові транспортні коридори.

Зазначається, що реалізація багатьох інвестицій, наприклад, трьох нових ліній метро - це перспектива на кілька десятиліть - за умови фінансування. 

"Розширення метро можливе завдяки підтримці ЄС, а правила її надання вимагають відповідного наповнення та виконання відповідних показників. Тому ми дивилися на кількість пасажирів - скільки людей можна перевезти. Ми враховували цільову просторову структуру міста, кількість мешканців та робочих місць, заплановану мережу автобусного та залізничного сполучення та трафік від агломерації. На цій основі ми рекомендуємо створення п’яти ліній метро до 2050 року. Це найефективніший і оптимальний варіант, підтверджений аналізами", - повідомив мер Варшави Рафал Тшасковскі.

Згідно з планом, довжина лінії метро міста збільшиться з 42 до 113 км.

Також були представлені приклади технічних рішень нових станцій, відмінних від тих, що використовувалися досі.

Плануються дворівневі станції з однією платформою під іншою в місцях з обмеженим простором і пересадочні станції в межах однієї платформи  - система двох паралельних платформ з пересадками в одному напрямку на одній платформі. Це результат досвіду роботи пересадок між 1-ю та 2-ю лініями.

"Станції мають бути естетичними, екологічно чистими, рентабельними та економними в експлуатації" - додав Тшасковскі. Такі двоповерхові станції плануються на 5-й лінії метрополітену, яка проходить через щільну забудову.

У свою чергу, надземну трасу лінії метро будувати не планують. Як зазначає міська влада, це питання обмеженої площі землі, що впливає на витрати. "Метро було сплановано таким чином, щоб воно проходило під землею. Його не поміняєш, бо доведеться міняти рухомий склад", - підкреслив мер Варшави.

20230213140940pieclinii