В Фінляндії біля міста Коувола, що знаходиться приблизно посередині між Гельсінкі і кордоном з росією, а також поблизу портів Хаміна та Котка, завершено будівництво мультимодального терміналу потужністю перевалки 15 000 TEU та введено його в експлуатацію.

Як пише ЦТС з посиланням на Railway gazette, в адміністрації Коуволи стверджують, що це перший "сухий порт" в країні та перший автомобільний і залізничний термінал на оновленій мережі TEN-T.

Об’єкт площею 42 га має дві навантажувальні колії довжиною 1100 м стандарту 1524 мм.

55858_kouvolarrtfreightterminal1_708598

Термінал відкритий для всіх операторів. Ним керує дочірня компанія Railgate Finland Ltd міської компанії Kouvola Innovation, тоді як залізничні колії належать оператору національної транспортної інфраструктури - фінській транспортній агенції Väylävirasto.

Первинний намір створення "сухого порту" полягав у використанні його в якості хабу на євразійських маршрутах. Через війну росії проти України і західні санкції кон’юнктура змінилася, зокрема, це стосується вантажопотоків деревини, але, як вважає адміністрація Коуволи, термінал може функціонувати як продовження портів Фінляндії та забезпечити додаткові місця для зберігання, які зараз необхідні.

Будівництво об’єкту коштувало 34 млн євро, що нижче початкового бюджету в 40 млн євро. Цього досягли завдяки широкому застосуванню перероблених матеріалів.