Світовий банк оголосив про новий проект вартістю 50 млн доларів, спрямований на ремонт та відновлення транспортної інфраструктури України.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію World Bank.

Грантове фінансування для цього проекту надається в рамках Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF), незабаром очікується надходження додаткового фінансування в розмірі до 535 млн доларів.

Проект "Відновлення основної логістичної інфраструктури та приєднання до мережі" (RELINC) допоможе відбудувати основні мости і залізниці для відновлення зв'язку між населеними пунктами. Він покращить транспортний зв'язок у західному напрямку та знизить негативні наслідки порушення судноплавства в Чорному морі.

Зокрема, проект підтримуватиме закупівлю модульних мостів, обладнання та матеріалів для термінового ремонту пошкоджених з'єднань доріг з мостами та життєво важливих залізничних шляхів. В рамках цього гранту також буде надана допомога на придбання безбортових залізничних платформ та додаткового рухомого складу для розширення можливостей залізниці у перевезенні вантажів у контейнерах.

"Вторгнення росії в Україну і надалі спричиняє руйнівні економічні та гуманітарні наслідки. Україна потребує негайних інвестицій для ремонту пошкоджених основних транспортних шляхів. Цей проект підтримуватиме постачання допомоги та надання основних послуг громадам, які зазнали безпосереднього впливу війни. Він сприятиме розвитку економіки в Україні та за її межами завдяки розвитку транспортної галузі та торгівлі", - сказала віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б’єрде. 

За оцінками Світового банку, понад 2 100 сіл, 51 мале та 35  великих, які були деокуповані, стикаються з проблемою порушення транспортних шляхів через війну. Транспортна мережа України зазнала значних прямих збитків, які становить понад 29,9 млрд доларів. Економічна ж шкода від порушення роботи транспорту додатково становить 26,1 млрд доларів станом на 1 червня 2022 року.

Нова інвестиція Банку підтримує ініціативу "Шляхи солідарності" між ЄС та Україною. Вона є частиною внеску Світового банку до цієї ініціативи.

Проект дасть змогу краще поєднати залізничні шляхи України з логістичними ланцюжками ЄС. Він підтримає експорт сільськогосподарської продукції через порти ЄС, тим самим зміцнюючи зв'язки із західними ринками. Це зміцнить і економіку України, і відновить надання послуг для її населення.

Проект також допоможе закласти основу для побудови в країні більш сучасної, низьковуглецевої, стійкої до зміни клімату та інклюзивної економіки, яка більшою мірою відповідатиме європейським стандартам.

Проект має гнучкий дизайн, що дозволяє швидко розподіляти кошти, за потреби масштабувати діяльність, освоювати додаткове фінансування по мірі його надходження.

Цільовий фонд підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF) був створений Світовим банком для координації грантового фінансування на підтримку діяльності Уряду України, надання послуг та гуманітарної допомоги.