Судноплавна компанія Evergreen Line повідомила, що перенаправить вантаж, що призначався для вивантаження в Іскендеруні, в інший порт через пошкодження та пожежу, що спалахнула в ньому після потужного землетрусу в Туреччині.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

"Ушкодження інфраструктури турецького порту Іскендерун призвело до припинення його роботи на невизначений період. Також землетрус пошкодив дороги та логістичну інфраструктуру у цьому районі. В результаті всі операції призупинено і буде відновлено, коли це буде безпечно", - йдеться у заяві Evergreen Line.

У зв'язку з цим компанія перенаправить транзитний вантаж, що призначався для вивантаження в Іскендеруні, в порт Мерсін.

Порт Іскендерун, розташований на південному сході Туреччини, через пошкодження під час землетрусу з 6 лютого призупинив роботу. "При оцінці збитків, завданих береговим об'єктам після землетрусу, було встановлено, що в доці в порту Іскендерун були обвали, в інших портах пошкоджень не виявлено", - повідомило тоді Головне управління з морських справ при міністерстві транспорту та інфраструктури Туреччини. Проте вже 7 лютого в порту на контейнерному терміналі спалахнула потужна пожежа.

Незважаючи на намагання загасити пожежу, вона не вщухала. Зокрема, 7 лютого, була направлена авіація, щоб спробувати загасити її, але вогонь продовжив вирувати. Станом на 9 лютого пожежу вдалося лише локалізувати.

Очікується, що серйозні структурні пошкодження в порту не дозволять відновити його роботу, принаймні, протягом декількох наступних місяців. Також це призведе до страхових відшкодувань на сотні мільйонів доларів, що, ймовірно, стане найбільшим прецедентом з часів вибухів у порту Бейруту в 2020 році.

Також повідомлялося, що контейнерні лінії перенаправляють судна до альтернативних портів у східному Середземномор’ї. Зокрема, Maersk заявив, що Іскендерун залишатиметься закритим до подальшого повідомлення. Компанія зберігатиме контейнери в найближчих портах і хабах протягом трьох тижнів без додаткових витрат, поки плануватиме наступні кроки.

Russell Group, британська компанія з обробки даних та аналітики оцінила, що пожежа в порту призведе до збитків у 679 млн доларів. В компанії прокоментували, що "інцидент з Іскендеруном підкреслює повторювану проблему у світовій торгівлі, коли єдина точка збою, наприклад, закриття порту, може спричинити хвилі подій у ланцюгах поставок".