Центральний комунікаційний порт Польщі (Centralny Port Komunikacyjny, CPK), чеський оператор залізничної інфраструктури Správa železnic та координатор проекту Rail Baltica - RB Rail підписали у Варшаві угоду про співпрацю під час міжнародної конференції Railway Direction Days 2023.

Про це пише ЦТС з посиланням на Nakolei.

Згідно з договором, заплановано побудувати майже 4500 км ліній високошвидкісної залізниці (HSR) в країнах Ініціативи трьох морів. Перші ділянки, включно з маршрутом Варшава-Лодзь, мають бути запущені вже у 2028 році. 

До того часу PKP PLK також має завершити модернізацію маршруту Rail Baltica від кордону з Литвою через Білосток до Варшави.

Також згідно з планом, до 2030 року в Естонії, Латвії та Литві має бути побудований весь транскордонний коридор Rail Baltica: від Таллінна через Ригу та Каунас (з відгалуженням до Вільнюса) до кордону з Польщею, а перші його ділянки будуть запущено з 2027 року.

Як планується, тоді ж буде побудована ділянка високошвидкісної лінії V4 між Прагою, Брно, Братиславою та Будапештом. У наступні роки до лінії V4 будуть додані наступні ділянки з Польщі: Катовіце-Острава та так званий Малопольсько-Сілезький вузол.

Завдяки спільним інвестиціям, наприклад, буде створено сполучення Таллінн-Варшава-Катовіце-Будапешт (1700 км) і Таллінн-Варшава-Вроцлав-Прага.

Загальна вартість вигод від мережі HSR для країн Трьох морів становитиме понад 120 мільярдів євро. Це означає, що протягом 50 років після введення в експлуатацію більшої частини запланованої мережі високошвидкісної залізниці вона принесе удвічі більше чистого прибутку порівняно з інвестиційними витратами, понесеними на її будівництво. 

"Запланована інфраструктура буде мати подвійне призначення, тобто цивільний і військовий характер. Нинішня ситуація в Україні показує, наскільки стратегічна інфраструктура, зокрема залізнична, є надзвичайно важливою для безпеки регіону. Це інвестиції в довгострокову стабільність регіону, які є такими ж важливими, як і співпраця у сфері національної безпеки, енергетичної безпеки та оборони в широкому розумінні", - зазначив посол США в Польщі Марк Бжезінський.