Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписав угоду про підтримку будівництва нових ліній мережі високошвидкісного трамвая в Кракові через державно-приватне партнерство (ДПП).

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію European Bank for Reconstruction and Development.

ЄБРР надасть кредит у розмірі 54 млн євро (258,5 млн польських злотих) проектный компанії спеціального призначення (SPV) PPP Solutions Polska 2 Sp. SPV належить турецькій інженерній фірмі Gülermak, яка має успішний досвід реалізації проектів цивільної інфраструктури як на міжнародному рівні, так і в Польщі.

Решту пакету фінансування - близько 565,5 мільйонів злотих - спільно фінансуватимуть Європейський інвестиційний банк і Польський комерційний банк.

Нова черга міської мережі високошвидкісного трамвая включатиме 4,5-кілометрову здвоєну колію, новий 900-метровий тунель та модернізацію супутньої інфраструктури.

Нові колії з’єднають дві існуючі трамвайні лінії на півночі міста, збільшуючи пропускну здатність системи та дозволяючи здійснювати понад 40 додаткових трамвайних поїздок на годину (приблизно 550 додаткових поїздок на день).

"Ми пишаємося тим, що підтримуємо зусилля Кракова зробити свій транспорт екологічнішим. Проект, якого чекає населення міста, зробить трамвайну мережу Кракова швидшою та зручнішою, заохочуючи більше людей користуватися трамваями замість автомобілів. Супутня інфраструктура також обслуговуватиме пішоходів і велосипедистів", - зазначила директор ЄБРР з питань інфраструктури в Європі Сюзан Геранссон.

"Державно-приватне партнерство у будівництві трамвайної лінії в Кракові є піонерським проектом у розвитку ринку ДПП у Польщі та важливою віхою для Gülermak Group як її перша інвестиція ДПП. ЄБРР вносить значний досвід у проект, а також скеровує всіх зацікавлених сторін щодо пріоритетності переходу до зеленої економіки", - додав голова правління Gülermak Кемаль Ґюлерюз.

Проект стане першим ДПП для муніципалітету Кракова та першим у трамвайному секторі Польщі.

Gülermak Group візьме на себе роботи з будівництва та обслуговування. 

Зазначається, що ЄБРР виділив понад 1 млрд євро на проекти "чистого транспорту" у Польщі, половина з яких спрямована на громадський транспорт, залізницю та порти, а половина - на виробництво електромобілів.

На сьогоднішній день ЄБРР інвестував у Польщу понад 12 млрд євро, приділяючи значну увагу переходу до "зеленої" економіки, що становило три чверті інвестицій банку в країну в 2022 році.