Грузія, Азербайджан, Румунія та Угорщина підписали проєкт з прокладання підводного кабелю для передачі азербайджанської електроенергії через Чорне море.

Про це пише ЦТС з посиланням на Європейську правду.

Майже 1200-кілометровий кабель транспортуватиме електроенергію з Азербайджану та Грузії до Румунії та Угорщини.

Проєкт має бути завершено протягом шести років.

Зазначається, що проєкт є частиною прагнення Європейського Союзу зменшити залежність від російських енергоносіїв.

Підписаний документ базується на взаємному інтересі чотирьох країн, який охоплює консолідацію національної та регіональної енергетичної безпеки і зв'язків у Чорноморському басейні, диверсифікацію джерел поставок, збільшення капіталізації потенціалу виробництва поновної енергії в Каспійському регіоні та збільшення частки поновлюваної енергії.

"Чорноморський електричний кабель - це новий маршрут передачі, повний можливостей, оскільки він також може допомогти доставити електроенергію до наших сусідів у Молдові, на Західних Балканах і, звичайно, в Україні", - зазначила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Чотиристороння міжурядова угода передбачає реалізацію проєкту підводного кабелю між Румунією та Азербайджаном через Грузію і Чорне море для транспортування електроенергії з відновлюваних джерел.

Проєкт підводного кабелю електропередачі через Чорне море є частиною угоди в галузі енергетики між Європейською комісією та Азербайджаном, і водночас є флагманським проєктом для Грузії в рамках стратегії ЄС "Глобальні ворота".