Правління АТ "Укрзалізниця" розглядає проєкт рішення щодо встановлення переліку особливих умов, які надають право компанії не нараховувати платежі за користування вагонами, повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Представник перевізника відповів на запитання, присвячене залізничній логістиці.

"Наразі є проблема з навантаженням зерна на хлібоприймальних підприємствах, які знаходяться в невеликих містах і селах, і де електрика буває декілька годин на добу, або відсутня взагалі. Працівники станцій складати акти затримки вагонів с причини відсутності електрики відмовляються, вагони стоять на простої по декілька діб і більше. Як в подальшому плануєте виходити з подібних ситуацій, враховуючи те, що всі ці випадки підпадають під форс-мажор? Чи законно стягувати за простій кошти з відправників в умовах війни і відключення електрики?", - задав питання один із учасників групи.

Ткачов зазначив, що на даний момент УЗ не має діючого механізму не нараховувати плату за користування вагонами при зазначених умовах.

"Тому фіксуйте зазначені обставини (актами, довідками РЕМ, ТПП) та в претензійному/судовому порядку опротестовуйте нарахування, - відповів заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ. - Зараз в процесі погодження знаходиться проєкт рішення правління щодо встановлення переліку виключних умов, які надають право УЗ не нараховувати зазначені платежі та інше. Якщо це рішення буде ухвалено, ми отримаємо механізм не нараховувати окремі платежі при наявності виключних умов (комендантська година, блокування, бойові дії та інше)".