Уряд Польщі вніс ухвалу, згідно з якою електронний збір за використання національних доріг може стягуватися одним із двох способів - у вигляді передоплати або періодичного платежу.

Про це пише ЦТС з посиланням на Логіст.Today.

Зазначається, що такі рішення діють і в інших країнах Європейського Союзу, наприклад, у Німеччині, Австрії, Чехії та Словаччині.

Регламент документа регулюватиме питання оплати електронних платежів та їх розрахунків, повернення зібраних електронних платежів, перерахування електронних платежів та штрафів на рахунок Національного дорожнього фонду та встановлення застави в однозначній формі для всіх учасників дорожнього руху.

Так, у режимі передоплати дорожній збір оплачуватиметься до початку використання національних доріг або їхніх ділянок. Мінімальна сума - 20 злотих (4,27 євро), що дозволяє розпочати використання національних доріг або їхніх ділянок, за які стягується електронна плата за проїзд.

Сума першого поповнення рахунку визначається з урахуванням максимальної плати за користування платними ділянками автомагістралей А2 та А4 (9,90 злотих та 16,20 злотих).

З іншого боку, у режимі періодичної оплати послуга сплачується після завершення поїздки.

Користувачі доріг загального користування зможуть сплачувати електронний збір у режимі періодичної оплати із забезпеченням після попереднього затвердження забезпечення електронним збирачем.

"Вказане положення також містить формулу розрахунку мінімальної суми застави. Термін у 45 днів, відповідно до якого визначається мінімальний розмір застави, обумовлений тим, що користувач автомобільних доріг не рідше одного разу на місяць отримуватиме документ, який інформує про розмір електронної плати, що стягується за проїзд, а срок оплати буде зазначений у вищезгаданому документі. Тому необхідно вказати період, що перевищує календарний місяць, для визначення мінімальної суми забезпечення, яке захистить інтереси публічної сторони", - йдеться в тексті проекту Постанови.