В Любліні 12-13 грудня відбудеться VI Міжнародна конференція "Польсько-український кордон - шанс чи бар'єр для розвитку?", під час якої будуть опрацювані пропозиції рішень щодо поліпшення функціонування польсько-українського кордону з урахуванням викликів сьогодення.

Організаторами заходу є Польсько-українська господарча палата і Вища школа підприємництва та адміністрації у Любліні, а інформаційним партнером виступить ЦТС.

Конференція же вшосте об'єднує бізнес-середовища, які накреслюють нові напрямки розвитку польсько-українських економічних відносин.

"За участі представників центральних і місцевих органів влади, польських та українських прикордонних і митних служб, автомобільних і залізничних перевізників та ряду інших суб'єктів ми сформулюємо конкретні постулати поліпшення поточної ситуації та опрацюємо рішення для взаємодії з Україною у майбутньому", - підкреслюють організатори заходу.

Протягом дводенної конференції панелісти з Польщі та України виступлять на сесіях, розділених на наступні тематичні блоки: правові аспекти функціонування кордону і минулий досвід; пропускна здатність зовнішнього кордону ЄС; підвищення ефективності прикордонних служб; Польща як транспортно-логістичний хаб міжнародної торгівлі; виклики, пов’язані з перетином кордону автомобільними перевізниками; підвищення ефективності залізничного сполучення через польсько-український кордон; нові технології в прикордонній службі.

У ході конференції учасники спробують виробити рішення для воєнного часу, спрямовані на максимальне спрощення перевезення гуманітарної допомоги, здійснення товарообігу відповідно до потреб міжнародних партнерів, а також підприємців з України, Польщі й інших країн Європейського Союзу.

Серед питань, які планують порушити під час заходу, варто виділити наступні тематичні напрямки: забезпечення експорту та імпорту між країнами та організації гуманітарної допомоги; пропускна спроможність зовнішнього кордону ЄС; підвищення ефективності прикордонних служб; оптимізація руху автомобільного та залізничного транспорту через польсько-український кордон; правові аспекти функціонування кордону.

"Тема кордону, у широкому розумінні - інфраструктури та пропускної здатності прикордонних переходів, черг, роботи прикордонних, митних, фітосанітарних та ветеринарних служб, особового та вантажного руху - протягом багатьох років була предметом численних дискусій та дебатів. У ситуації, коли транспортні коридори України через війну частково зруйновані, а порти заблоковані, Польща завдяки своєму розташуванню стає своєрідним транспортним і логістичним хабом", - підсумували організатори конференції.