12-13 грудня в Любліні відбудеться VI Міжнародна конференція "Польсько-український кордон - шанс чи бар'єр для розвитку?".

Як інформує ЦТС, організаторами заходу виступають Польсько-українська господарча палата і Вища школа підприємництва та адміністрування.

В ході конференції обговорюватимуться пропозиції рішень щодо поліпшення функціонування польсько-українського кордону з урахуванням викликів поточної геополітичної ситуації. Серед питань, які плануються до розгляду: забезпечення експорту та імпорту між країнами та організація гуманітарної допомоги; пропускна спроможність зовнішнього кордону ЄС; підвищення ефективності прикордонних служб; оптимізація руху автомобільного та залізничного транспорту через польсько-український кордон; правові аспекти функціонування кордону.

Як відзначають організатори, тема інфраструктури та пропускної здатності прикордонних переходів, черг, роботи прикордонних, митних, фітосанітарних та ветеринарних служб, пасажирського та вантажного руху протягом багатьох років була предметом численних дискусій та дебатів. Сьогодні, коли в Україні точиться жорстока війна, питання кордону набуває особливого значення. Польща завдяки своєму розташуванню стає своєрідним транспортним і логістичним хабом. Це виклик і можливість активізувати співпрацю в цій області - сьогодні і в майбутньому.

До участі у дискусії запрошені представники центральних і місцевих органів влади, польських та українських прикордонних і митних служб, автомобільних і залізничних перевізників та ряду інших суб'єктів господарювання.

Нагадаємо, що раніше в ході конференції Іntermodal in Poland 2022 директор "Левада-Карго" (дочірньої компанії "Лемтранса") Володимир Деменко запропонував відкрити цілодобові пункти ветеринарного та фітосанітарного контролю на залізничних переходах між Україною і Польщею з достатньою кількістю персоналу. Крім того, на його переконання, потрібно впровадити цілодобову роботу польських локомотивів для здачі/прийому поїздів.