Франція надасть уряду Кот-д'Івуару кредит у розмірі 250 млн євро на будівництво першої лінії метро в Абіджані - найбільшому місті країни, розташованому на березі Гвінейської затоки.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Наземна лінія метро протяжністю 37 км з 18 станціями пройде від станції Аньяма в північному передмісті Абіджана до південного передмістя Порт-Буе та міжнародного аеропорту імені Фелікса Уфуе-Буані через Ле Плато - центральну частину міста.

У грудні 2019 року міністерство транспорту країни схвалило результати тендеру вартістю 1,36 млрд євро, оголошеного залізничною компанією Société des Transports Abidjanais sur Rail (STAR). Проектом передбачені колійні роботи, будівництво станцій та інфраструктури, впровадження нової апаратури, закупівля рухомого складу.

Управління проектом доручено компанії Bouygues Travaux Publics, Alstom стала системним інтегратором та поставить рухомий склад, системи ЖАТ, зв'язку, обладнання депо. Colas Rail - підрозділ Bouygues відповідає за постачання тягового обладнання, електрифікацію лінії, колійні роботи, системи продажу квитків та інформування пасажирів.

Спочатку старт робіт планувався на 2020 рік, проте через епідемію COVID-19 запуск проекту було відкладено. На цей час землевідведення на північній ділянці траси завершено на 95 %, на південній - на 85 %. Власникам будівель, що зносяться, виплачується компенсація.

Після введення в експлуатацію метро Абіджана буде готове перевозити понад 540 тис. пасажирів на добу, з'явиться 2000 робочих місць.