На півночі Німеччини у місті Любеку, розташованому у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн, відбулася презентація нових двоповерхових електропоїздів Stadler сімейства KISS, які до середини весни 2023 року поступово замінять регіональні потяги локомотивної тяги на маршруті Гамбург-Любек.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Всього у компанії Stadler замовлено 18 таких поїздів. Перші чотири з них уже проходять випробування і до кінця січня 2023 року мають бути введені в експлуатацію.

З переходом 11 грудня 2022 року на новий розклад руху пасажирський оператор DB Regio вводить на маршруті Гамбург-Любек тактовий графік з півгодинним інтервалом у період з 5 до 24 години у робочі дні та з 8 до 24 год у вихідні. У нічні години у вихідні дні поїзди курсуватимуть з годинним інтервалом. З квітня 2023 року маршрут планують продовжити до Травемюнде - району Любека на узбережжі Балтійського моря, де є популярні в Німеччині пляжі.

Потяги KISS поставляються із затримкою, обумовленою зміною вимог замовника до створення безбар'єрного середовища в поїзді для пасажирів з обмеженою мобільністю вже після початку виробництва рухомого складу, а також труднощів, пов'язаних із пандемією коронавірусу та порушеннями ланцюжків постачання.

У кожному двоповерховому поїзді KISS довжиною 105 м, що складається з двох моторних та двох причіпних вагонів, є 405 місць для сидіння, включаючи 38 місць першого класу. Усі крісла в поїзді обладнані електричними розетками для заряджання мобільних пристроїв.

Загальна місткість поїзда - 880 осіб, включаючи пасажирів, що їдуть стоячи. Багатофункціональні зони у вагонах дозволяють розмістити інвалідні крісла, дитячі візки або до 36 велосипедів. Салони обладнані системами відеоспостереження та електронною системою інформування пасажирів у реальному часі.

Потяги планується експлуатувати переважно як здвоєні.