Кабінет міністрів України на засіданні 28 жовтня обмежив можливу допомогу на облаштування індустріальних парків та роботу в них сумою 45-60 млн грн на заявника.

Про це йдеться у повідомленні Мінекономіки, передає Інтерфакс-Україна.

"Очікуємо, що ухвалені постанови дозволять забезпечити державне стимулювання індустріальних парків, а також сприятимуть залученню інвестицій у промисловий сектор економіки. Індустріальні парки мають стати точками зростання економіки та повоєнного відновлення країни", - зазначила глава відомства Юлія Свириденко.

У Мінекономіки нагадали, що зараз до реєстру індустріальних парків включені 57 промислових майданчиків. Постанови ухвалені для реалізації оновленого закону "Про індустріальні парки" та передбачені ним пільги.

Передбачається, що загальна сума коштів, що виділяються з держбюджету для облаштування індустріальних парків та забезпечення будівництва об'єктів суміжної інфраструктури, не може перевищувати 60 млн грн та 80% кошторисної вартості проекту.

Що стосується компенсації відсоткової ставки за кредитами на облаштування або провадження господарської діяльності в межах індустріальних парків, то вона надаватиметься на строк до трьох років і не раніше 2022 року. Вона не перевищуватиме 60 млн грн - для керівної компанії та ініціатора створення - суб'єкта господарювання; 45 млн грн - для учасника.

Звернення заявників з обох питань розглядатиметься створеною Мінекономіки постійною міжвідомчою комісією з підготовки рекомендацій щодо державного стимулювання індустріальних парків. На підставі її рекомендацій Мінекономіки ухвалюватиме рішення про надання коштів або відмову в їх наданні та розміщуватиме на своєму веб-сайті інформацію про обсяги надання коштів із відображенням їх розміру в розрізі заявників, а також перелік заявників, яким відмовлено в наданні коштів у поточному році, та підстави відмови.

Який обсяг коштів передбачається виділити для цього в Держбюджеті-2023, у відомстві не уточнили.

Нагадаємо, що влітку 2022 року Верховна Рада підтримала законопроекти, які запроваджують податкові пільги для індустріальних парків. Зокрема, для них скасували ПДВ при імпорті нового обладнання та звільненили резидентів індустріального парку від податку на прибуток на 10 років.