Україна веде переговори з Туреччиною щодо зміни умов угоди про зону вільної торгівлі перед ратифікацією документа парламентами двох країн, розповіла перша віце-прем’єр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Про це пише ЦТС з посиланням на Порти України.

"Ситуація в Україні змінилася з моменту підписання угоди: сьогодні українські виробники потребують особливого захисту. Наразі ведуться переговори з Туреччиною щодо встановлення перехідного періоду для окремих галузей виробництва, зокрема легпрому України", - сказала Свириденко під час зустрічі з представниками членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

Очікується, що у грудні 2022 - січні 2023 року додаткові домовленості підпишуть, і угода буде ратифікована парламентами обох країн.

Свириденко додала, що додаткові домовленості допоможуть українським виробникам конкурувати з іноземними компаніями, зокрема щодо держзамовлення.

"Ми виходимо з того, що кошти держзамовлення мають залишатися в Україні", - сказала вона.

У лютому 2022 року Україна та Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі, переговори щодо якої тривали з 2011 року, коли було підписано Декларацію про стратегічне партнерство країн.

Очікується, що домовленість про ЗВТ дасть можливість збільшити товарообіг із Туреччиною з 7,5 млрд доларів до 10 млрд доларів за 5 років. Також тепер всі дружні країни Чорноморського басейну - Грузія, Молдова, Болгарія, Румунія, Туреччина та Україна - будуть поєднані угодами про вільну торгівлю зі спільними правилами.