Комітет Європарламенту з транспорту та туризму схвалив дві окремі угоди з Україною та Молдовою, які мають спростити транскордонні перевезення вантажів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Логіст.Today.

Нові угоди ЄС щодо автомобільних перевезень з Україною та Молдовою замінять існуючі двосторонні транспортні угоди з країнами ЄС.

Вони також тимчасово полегшать автомобільні вантажні перевезення, дозволяючи перевізникам України, Молдови та ЄС здійснювати транзит через територію один одного та працювати між ними без необхідності відповідних дозволів.

"Дві угоди є частиною відповіді ЄС на збої у транспортному секторі в Україні та Молдові, спричинені невиправданим вторгненням рф до України. Український повітряний простір був закритий для цивільного руху, а морський експорт дуже обмежений. Україні необхідно знайти альтернативні автомобільні шляхи для експорту своїх запасів зерна, палива, продуктів харчування та інших товарів. Потреба Молдови така сама, їй потрібні альтернативні транзитні шляхи через ЄС, а також необхідність допомогти Україні транспортувати свої товари територією Молдови", - повідомили в  Європарламенті.

Угода між Україною та ЄС також дозволить українським водіям продовжувати використовувати існуючі українські посвідчення водія та сертифікати про професійну компетентність для водіння в ЄС без необхідності мати міжнародне посвідчення водія.

Проголосувати за угоди Євродепутати мають намір наступної пленарної сесії у листопаді.