Білоруські тепловози 2ТЕ10У-0083, 2ТЕ10УК-0227 та 2ТЕ10УК-0275 (приписки ТЧ-8 Гомель), які перевозили товари для забезпечення російської армії, та були конфісковані Україною за рішенням суду, пройшли необхідне технічне обслуговування та вже використовуються для перевезення вантажів "Укрзалізницею".

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Телеграм-каналу Спільнота залізничників Білорусі.

"До конфіскації перераховані вище локомотиви були модернізовані за рахунок виділених БЖД кредитів. Орієнтовна вартість модернізації одного тепловоза для Білоруської залізниці коштувала 400 тис. доларів", - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, ці локомотиви здійснювали регулярні перевезення товарів, у тому числі паливно-мастильних матеріалів, з України до рб, які у подальшому використовувалися рф для матеріального забезпечення армії країни-агресора під час вторгнення в Україну.

Техніку було виявлено на території України під час огляду, проведеного в межах розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 4 ст. 110-2 КК України).