Єврокомісія (ЄК) має намір створити систему нагляду за зміною прапорів суден, щоб дізнаватися про спроби обходу санкцій проти рф.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

"Комісія встановить систему моніторингу, зокрема, з метою оцінювати потенційні випадки ухилення та обходу від санкцій, такі як зміна прапорів суден", - йдеться у чорновому варіанті документа ЄК.

У ньому також йдеться, що у разі, якщо через "практику ухилення від виконання санкцій почнуть фіксувати суттєву шкоду бізнесу, комісія запропонує заходи для пом'якшення несприятливих наслідків".

Постпреди держав-членів ЄС у вівторок заздалегідь узгодили новий пакет санкцій щодо росії, включаючи правову базу для подальшого запровадження стелі цін на російську нафту. За словами джерел, "очікується, що підсумкову версію документа буде схвалено на рівні постпредів у середу". Однак рішення про фактичну ціну або ціновий діапазон майбутнього обмеження поки не прийнято.

Водночас низка держав ЄС висловила стурбованість щодо запропонованих заходів, особливо щодо частини, що стосується цін на нафту. Мальта, Греція та Кіпр, флот яких залучений до транспортування російської нафти, стурбовані тим, як заплановані обмеження позначаться на перевезеннях. Тому щодо цих країн передбачено поступки.