Державне агентство меліорації та рибного господарства України офіційно припинило дію Угоди між Державним комітетом України з рибного господарства та рибної промисловості та Комітетом рф з рибальства в Азовському морі.

Як пише ЦТС, про це 4 жовтня повідомило "Держрибагентство", в якому відзначили, що тепер МЗС має повідомити про припинення дії угоди контрагента, тобто російський уряд.

Угода діяла з 1993 року і виступала інструментом виконання положень Конвенції ООН з морського права в частині забезпечення використання водних біоресурсів басейну Азовського моря.

Разом з тим, російські силовики неодноразово незаконно затримували в Азовському морі українських рибалок, використовуючи це як інструмент політичного шантажу.

Протягом останніх років неодноразово порушувалося питання можливості припинення дії цієї угоди, проте ці наміри реалізовані не були.

"Здійснивши військове вторгнення на територію України та фактично заблокувавши українську рибальську діяльність в басейні Азовського моря, рф унеможливила виконання сторонами своїх зобов'язань за угодою. Наразі фактична крапка, яка поставлена у взаємовідносинах між Україною та рф щодо питань рибальства, закріплена юридично", - резюмували в "Держрибагентстві".