Українське Дунайське пароплавство розробляє нові лінії для роботи на Середньому Дунаї.

Як пише ЦТС з посиланням на інформацію УДП, після початку війни майже увесь флот Дунайського пароплавства був передислокований на Нижній Дунай.

"Півроку ми забезпечували експорт аграрної продукції в умовах закриття морських портів. На даний час ситуація з відвантаженням врожаю вже не є критичною - з серпня успішно працює "зернова ініціатива". Тому сьогодні ми розглядаємо можливість повернення частини караванів на Середній Дунай", - йдеться в повідомленні. 

В УДП зазначили, що там не менш гостро відчувається дефіцит флоту. Крім того, для УДП стратегічно важливо зберегти сильні позиції на всій протяжності Дунаю.

"Наш перспективний проект з будівництва нових барж та модернізації тяги передбачає, що пароплавство розвиває різні сегменти вантажних річкових перевезень та працює з широкою номенклатурою вантажів. Це єдиний шлях до масштабування бізнесу УДП", - додали в пароплавстві.

Повідомляється, що нові лінії, скоріш за все, будуть пов’язані з доставкою залізорудної сировини для металургійного виробництва у європейських країнах. У зворотному напрямку до Констанци планують доставляти зерно.

"Ми бачимо велику зацікавленість з боку фрахтувальників і вже запустили підготовчий процес. Відправка перших караванів уверх по Дунаю може відбутись вже наступного місяця", - підкреслили в УДП.

Зазначається, що повернення флоту на Середній Дунай відбудеться за двох умов. Перша - судна обов’язково мають бути обладнані системами онлайн-моніторингу та відео-контролю. Друга - маршрути від початку і до кінця чітко мають бути сплановані та прораховані. Лише в такому випадку можна гарантувати високу ефективність використання флоту.

"Щодо Нижнього Дунаю. Більше двох місяців ми працювали в умовах закритої навігації, спричиненої рекордним мілководдям. Це не могло не вплинути на обсяги перевезень та інші показники. На щастя, рівень води почав підійматись, ситуація потроху покращується. Водночас, залишається фактор перевантаженості порту Констанци, що суттєво перешкоджає динаміці обороту флоту. Але ми продовжуємо працювати з нашими міжнародними партнерами над розвитком альтернативних варіантів перевалки. Впевнений, що "зерновий шлях" з портів українського Придунав’я у найближчий час не втратить актуальності", - підсумували в УДП.