У Ризькому порту планують збудувати найбільший парк сонячних панелей у Латвії з номінальною потужністю не менше 100 МВт і запланованим виробленням електроенергії не менше 100 тис. МВт на рік, що відповідає річному споживанню електроенергії латвійського міста середньої величини.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Розробника парку сонячних панелей буде обрано на міжнародному конкурсі, оголошеному управлінням Ризького вільного порту.

Для роботи сонячного парку планується використовувати територію площею 176 га, що забезпечує потенціал створення парку з потужністю щонайменше 100 МВт. При відборі претендентів оцінюється кілька параметрів - класична орендна плата за землю, а також зелена енергія, яку виробник передаватиме до порту для здійснення основної діяльності.

Відповідно до Програми розвитку Ризького вільного порту на 2019-2028 рр. управління порту як пріоритетні напрямки діяльності у його майбутньому розвитку визначило диверсифікацію портфеля вантажів порту за рахунок залучення нових вантажопотоків, збільшення обсягів неенергетичних транзитних вантажів, а також освоєння неосвоєних досі територій порту, залучаючи пов'язану та/або не пов'язану з функцією яка у довгостроковій перспективі могла б сформувати ширший кластер промислових послуг у порту.

Зазначається, що одними з конкурентних переваг Ризького порту, порівняно з іншими портами регіону, є розвинена інфраструктура, швидкий розвиток інновацій та наявність вільних територій для нових інвестицій.