Ізраїль починаючи з наступної весни більше не прийматиме вантажні чотиримоторні літаки, таке рішення оприлюднило Управління аеропортів Ізраїлю, яке послалося на екологічні проблеми. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Логіст.Today.

Заборона набирає чинності 31 березня 2023 року. Починаючи з цієї дати чотиримоторні літаки прийматимуться лише у виняткових випадках, за умови, що оператори заздалегідь отримають спеціальний дозвіл.

Заборона не вплине на пасажирські перевезення, оскільки авіаперевізники, які літають до аеропорту Бен-Гуріон у Тель-Авіві, не використовують літаки Boeing 747, Airbus A340 або Airbus A380. По суті, заборона стосується вантажних операторів, оскільки близько 98% вильотів чотиримоторних літаків із Тель-Авіви цього року були вантажними рейсами.

Насамперед це стосується CAL Cargo Airlines, що базується в аеропорту Бен-Гуріон. Міжнародними вантажними перевізниками, які обслуговують Тель-Авів на Boeing 747 вантажних літаках, є ACT Airlines та Silk Way West Airlines.

Були припущення, що влада може зробити винятки, особливо для CAL, але поки що такої тенденції не спостерігається.

При цьому екологічний аспект не є вагомим аргументом на користь заборони на чотиримоторні літаки. За інформацією theloadstar, наприклад, у Boeing 747-8 витрата палива значно менша, а відповідно і рівень викидів, ніж у старішого Boeing 777-200. З іншого боку, Airbus A380 може мати більший загальний рівень викидів, ніж деякі моделі з двома двигунами, але з розрахунку на одного пасажира він менший.

Згідно зі спостереженнями IBA NetZero, заборона навряд чи призведе до значного скорочення викидів вуглекислого газу в Тель-Авіві. Так, цього року на чотиримоторні літаки припадало лише 0,8% вильотів із Бен-Гуріона, що становить 2,2% від загального обсягу викидів CO2 при вильотах.

Експерти припускають, що заборона має інші мотиви, можливо, щоб запобігти спробі авіакомпанії Emirates направити Airbus A380 до Тель-Авіва. Авіакомпанія розпочала щоденні пасажирські рейси з лайнером Boeing 777 між Тель-Авівом і Дубаєм у червні, а через місяць оголосила, що наприкінці жовтня додасть другий щоденний рейс.