Болгарія підвищить вартість віз для російських туристів із 35 до 80 євро після рішення, ухваленого на рівні ЄС.

Про це повідомив виконувач обов’язків міністра туризму Ільїн Димитров, пише НВ з посиланням на Euractiv.

За його словами, вартість візи становила 80 євро, але для громадян рф її було знижено до 35 євро, проте "ця знижка зникне".

"Заборонити в'їзд росіянам немає можливості, але їхня віза стане дорожчою. Це рішення ЄС, з яким ми не повністю згодні, але як члени союзу ми повинні його дотримуватися", - сказав він.

Понад 60 тис. громадян країни-агресора відвідали Болгарію з початку року попри відсутність прямих рейсів.

"У росіян близько 100 тис. об'єктів уздовж нашого узбережжя Чорного моря. Вони в'їжджають через Туреччину, платять серйозні гроші за посадку в Болгарії, але прибувають", - сказав Димитров.

Димитров заявив, що зараз у болгарських готелях розміщені близько 20 тис. українських біженців, і буде зроблена спроба продовжити житлову програму уряду з розміщення українських біженців до кінця жовтня.

Країни східної Європи, включно з Чехією та Польщею, а також країни Балтії в односторонньому порядку вже припинили видавати росіянам туристичні візи, а також заявили про намір не пускати на свою територію росіян з візами, отриманими в інших країнах ЄС.

Оскільки авіасполучення між ЄС і росією призупинено, багато російських туристів використовують саме країни Балтії як транзитний маршрут до інших країн ЄС. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що 30% росіян, які подорожують до ЄС, роблять це через територію Естонії.

На тлі цього східні країни ЄС вимагають від Брюсселя запровадити повну заборону на видачу віз росіянам, як це раніше пропонував президент Володимир Зеленський, щоб покарати росіян за їх підтримку війни проти України.

Деякі країни ЄС, як-от Данія, також підтримують таке рішення, але за умови, що воно буде колективно ухвалене всіма 27 країнами-членами Євросоюзу.

Водночас інші країни, зокрема Німеччина, застерігають від повного закриття кордонів для росіян, аргументуючи це тим, що винятки мають бути збережені для прохань про надання притулку та дозволу дисидентам режиму Путіна втекти.

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що у разі, якщо спільне рішення не буде знайдене, він "не виключає регіональної угоди між країнами, які найбільше постраждали від величезних потоків російських туристів, що зловживають європейською гостинністю".

Читайте також Фінляндія в 10 разів скорочує кількість віз, що видаються росіянам