За підсумками серпня 2022 року Україні вдалося експортувати 4,6 млн тонн агропродукції, що на 53% більше показника липня. Це найбільші темпи зростання експорту з початку повномасштабної війни росії проти України. 

Як пише ЦТС, таку інформацію озвучив Український клуб аграрного бізнесу.

Структура експорту продукції АПК в серпні, згідно з представленими даними, виглядала наступним чином:

- зернові культури: 2,6 млн т (кукурудза - 59%, пшениця - 34%, ячмінь - 7%). Приріст до показника минулого місяця: +53%;

- олійні культури - 985,1 тис. т (ріпак - 68%, насіння соняшнику - 17%, соя - 15%). Приріст: +65%.

- рослинні олії - 397,5 тис. т (соняшникова олія - 94%, соєва - 5%). Приріст: +34%.

- макуха після вилучення рослинних олій - 317,7 тис. т (соняшникова - 90%, соєва - 10%). Приріст: +71%.

Відзначається, що найбільші обсяги приросту продемонстрували зернові культури, експорт яких за місяць збільшився більше ніж на 900 тис. т. Такого показника було досягнуто за рахунок "зернової ініціативи", в рамках якої було відновлено експорт продукції АПК морським шляхом через три морські порти України.

За серпень було додатково відвантажено понад 380 тис. т олійних культур. Основна частка тут прийшлася на ріпак, збір врожаю якого закінчився в Україні.

Як зазначили в Українському клубі аграрного бізнесу, серпневі показники експорту агропродукції є обнадійливими, однак цих обсягів поки недостатньо - Україні необхідно експортувати близько 6 млн т продукції АПК щомісяця, щоб впоратися з залишками продукції минулого року, що утворилися через блокування морського експорту російськими окупантами.

Читайте також "Укрзалізниця" в серпні перевезла майже 11 млн тонн вантажів