У напрямку українських Дунайських портів (Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ) 27 серпня через гирло Бистре та румунський канал Суліна пройшли 11 суден, загальним обсягом 45 тис. тонн.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію МІУ.

Зазначається, що це рекордний показник з 24 лютого, початку повномасштабного вторгнення росії.

Зокрема, через гирло Бистре пройшло 7 суден, а через румунський канал Суліна - 4.

"З березня нам вже вдалось перевезти через Дунайські порти понад 4 млн тонн зерна - на даний момент це більше, ніж усіма іншими видами транспорту. Динаміка збільшення - суттєва. Якщо в березні наші порти обробляли на експорт тільки 16,5 тис. тонн агропродукції, то вже в липні показник склав майже 1,4 млн тонн", - повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

За його словами, МІУ продовжує удосконалення експортної логістики на Дунаї. Зокрема, створюються умови для безперешкодного сполучення між портами залізничними шляхами, в тому числі забезпечуючи пряме залізничне сполучення.

"За умови системних інвестицій та виконання  програми з модернізації портів на Дунаї можливо збільшити їхню потужність до 25 млн тонн вантажів на рік. До речі, вже стартував спільний проект МІУ та ЄБРР щодо дослідження експортної логістики у Бессарабії. За два місяці ми отримаємо пропозиції для планування державних, державно-приватних та приватних інвестицій, міжнародних проєктів та проєктів за кошти міжнародних фінансових організацій", - додав Кубраков.