Новий корабель Військово-морських сил України отримає назву "Черкаси" - на честь тральщика з бортовим номером U-311, екіпаж якого відзначився під час кримських подій 2014 року.

Як пише ЦТС із посиланням на Думську, про це повідомив командувач ВМСУ віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

"У нас з'явиться новий корабель "Черкаси". Він уже майже є. Найближчим часом дізнаєтесь. Так, це не буде той корабель "Черкаси", на якому служив я, але там буде дух "Черкас", - заявив командувач українського військово-морського флоту.

Як зазначає Думська, очевидно, йдеться, про один із двох британських протимінних кораблів типу Sandown, придбаних Україною влітку минулого року. У флоті Її Величності вони мали назви HMS Blyth і HMS Ramsey.

Після модернізації та встановлення нового протимінного обладнання кораблі мають передати ВМСУ відповідно до меморандуму щодо реалізації проектів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та ВМС України, який був підписаний 21 червня 2021 року в Одесі.

Раніше повідомлялося, що тральщики надійдуть до нас наприкінці 2023 року. Імовірно, один із них і буде названий "Черкаси".

Корабель протимінної оборони морської зони "Черкаси" героїчно захищався у Донузлаві в березні 2014 року, намагаючись протистояти захопленню з боку ЧФ росії. Українські моряки під керівництвом капітана третього рангу Юрія Федаша зробили кілька спроб вирватися з бухти, де були затоплені два старі російські кораблі. Однак 26 березня, після масованої атаки, корабель усе ж таки перейшов під контроль окупантів.

 

Нині він стоїть у Стрілецькій бухті тимчасово окупованого Севастополя.

Читайте також В ОП розповіли про втрату Україною під час бойових дій катера і тральщика ВМС ЗСУ