Морський експорт російського вугілля майже припинився через заборону Євросоюзу обслуговувати поставки російського вугілля в будь-яку точку світу в рамках пʼятого пакету санкцій.

Як пише Економічна правда, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на співрозмовників, знайомих із ситуацією.

За даними агенції, АТ "Суек", найбільша російська гірничодобувна компанія, що видобуває енергетичне вугілля, не може поставляти його на експорт з середини серпня. За словами співрозмовників, на ринках страхування та перестрахування домінують компанії ЄС, Великобританії та Швейцарії, тому судновласникам важко знайти страхове покриття для транспорту.

Хоча російські вугільні підприємства почали перенаправляти обсяги в Азію задовго до того, як європейське ембарго набуло чинності, судновласники зазвичай перестраховують свої ризики у більших страхувальників, які з серпня не можуть покривати такий експорт.

Компанії розглядають інші варіанти поставок, але вони будуть більш коштовними та потребуватимуть певного періоду часу на переналаштування, що призведе до ще більшого зростання цін.

Нагадаємо, 10 серпня почала діяти заборона на перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива через територію Євросоюзу та на їхнє постачання в ЄС з росії. Також набула чинності аналогічна заборона на імпорт російського вугілля до Великобританії.

В 2021 році експорт вугілля з рф становив 223 млн т за загального видобутку 438,4 млн т.