З сьогоднішнього дня, 10 серпня, починає діяти заборона на перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива через територію Євросоюзу та на їхнє постачання в ЄС з росії. Також набуває чинності аналогічна заборона на імпорт російського вугілля до Великобританії.

Як нагадує ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, ембарго на постачання вугілля в ЄС з рф було введене в рамках п'ятого пакету санкцій щодо росії через її повномасштабну війну проти України. "Санкційний пакет включає заборону на придбання, імпорт або передачу вугілля та інших твердих копалин в ЄС, якщо вони походять з росії або експортуються звідти, починаючи з серпня 2022 року", - наголошувалося в документі ЄС.

Згідно з прес-релізом ЄС, щорічний обсяг імпорту вугілля до країн Євросоюзу становить 8 млрд євро (на постачання з рф припадає приблизно половина цієї суми).

В 2021 році експорт вугілля з рф становив 223 млн т за загального видобутку 438,4 млн т. При цьому експорт вугілля до Європи був зафіксований на рівні 50,4 млн т.