Норвегія та Велика Британія об'єднують зусилля для придбання норвезьких мікродронів Black Hornet загальною вартістю до 90 млн норвезьких крон як пожертвування Україні, повідомило Міністерство оборони Норвегії.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

"Розроблений у Норвегії безпілотник є лідером світового ринку. Він використовується в ряді союзних країн, включаючи США та Велику Британію. Безпілотник використовується для розвідки та ідентифікації цілей. Він простий в експлуатації, надійний, його важко виявити, і він особливо добре підходить для ведення бойових дій у міських умовах", - сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Аріль Грам.

Пакет включає мікродрони Black Hornet, запасні частини, транспортування та навчання. Він фінансуватиметься британським фондом, до якого Норвегія вклала 400 млн норвезьких крон. Вказується, що українська влада запросила цей вид техніки у рамках боротьби з російським вторгненням.

"Норвегія та Велика Британія залишаються сповнені рішучості стояти пліч-о-пліч з Україною. Ці передові безпілотники допоможуть дати українським військам життєво важливу перевагу на полі бою, у той час як вони борються, захищаючи свою країну від жорстокого і нічим не спровокованого вторгнення рф", - зазначив міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес.

Мікродрон буде придбано у компанії Teledyne Flir у рамках рамкової угоди, укладеної з Норвезькою агенцією оборонних матеріалів. Закупівля, навчання та доставка здійснюється у співпраці з британською владою та координується ними.

Крім того, буде закуплено систему захисту від дронів приблизно на 100 млн норвезьких крон. Вибрано систему захисту від дронів Nightfighter від британської SteelRock Technologies. SteelRock Nightfighter - це портативна система, що забезпечує захист від дронів за рахунок ефективного глушіння. Система особливо підходить для захисту невеликих патрулів, артилерійських позицій та інших важливих ресурсів, пояснили в норвезькому Міноборони.