Компанія "Нова Пошта" розпочала розробку роботів-саперів у рамках співробітництва з Державною службою України з надзвичайних ситуацій.

Про це повідомляє ЦТС, посилаючись на заяву НП.

"Це буде перший український робот-сапер для розмінування водойм, а інший вид - для суші. Вони зможуть не лише знаходити міни, а й знешкоджувати їх. Це допоможе пришвидшити розмінування всієї території України та збереже життя наших піротехніків", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ДСНС визначає основні вимоги до таких роботів, а "Нова Пошта" взяла на себе відповідальність за технічний напрям, а також за пошук та залучення партнерів.  

"Україна нині - одна з найзамінованіших країн у світі. Близько 200 тисяч квадратних кілометрів, а це майже третина території держави, потребують розмінування. Найшвидше це можуть зробити роботи. А ми у компанії накопичили чималий досвід у сфері роботизації. Разом із українськими стартапами й власною R&D командою ми розробили та впровадили вже три моделі роботів на своїх потужностях. Тепер ми використаємо цю експертизу у спільному проєкті з рятувальниками, щоб допомогти швидше повернути Україну до безпечного життя", - розповів директор з розвитку компанії "Нова Пошта" Олексій Тараненко 

У планах - розробити та забезпечити розрахунки піротехніків щонайменше по 20 роботів кожного типу.