У китайській провінції Цзянсі відкрито першу у світі лінію транспортної системи на магнітному підвісі, оснащену постійними магнітами. Магніти створюють постійну силу відштовхування, достатню для утримання двовагонного поїзда з 88 пасажирами.

Про це пише ЦТС з посиланням на Сіньхуа.

Систему відрізняє також верхнє розташування колійної структури.

Пілотна лінія завдовжки 800 метрів розташована на висоті 10 метрів над поверхнею землі. Потяг рухається зі швидкістю 80 км/год без фізичного контакту з колійною структурою. Через практично повну відсутність тертя для потягу потрібні лише незначні витрати електроенергії. Технологія, що застосовується, створює невисокий рівень електромагнітного випромінювання, а витрати на будівництво подібної транспортної системи становлять приблизно десяту частину від витрат на спорудження лінії метро.

Нова технологія магнітного підвісу розроблена фахівцями Університету науки та технології провінції Цзянсі, групи China Railway Liuyuan (CRL), компанії China Railway Hi‑Tech Industry.

Місцева транспортна адміністрація має намір після ходових випробувань збільшити довжину лінії до 7,5 км, а максимальну швидкість поїздів - до 120 км/год.

Зазначається, що транспортна система на магнітному підвісі на основі постійних магнітів має суттєві переваги перед альтернативою у вигляді підземної лінії метро за такими показниками, як швидкість та комфорт. У Китаї на більшості підземних ліній метро максимальна швидкість поїздів не перевищує 80 км/год, тоді як швидкість поїзда на магнітному підвісі на основі постійних магнітів з керуванням за допомогою штучного інтелекту може бути на 50% вищою.

Навіть у центрі міста з інтенсивним рухом транспорту потяг може розвивати досить високу швидкість та уникати заторів, а пасажирам з висоти відкриваються мальовничі краєвиди. Такий поїзд створює значно менше шуму та не викликає електромагнітних перешкод.

Будівництво подібних ліній на додаток до метрополітену та полегшеного рейкового транспорту дозволить формувати ефективні системи міського транспорту та послужить стимулом для виробництва високотехнологічного обладнання.