Журналісти Bloomberg дійшли до висновку, що росія, імовірно, використовує Єгипет як проміжний пункт у ланцюгу експорту своєї нафти, аби обходити західні санкції.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, зокрема, в Bloomberg відстежили вантаж із близько 700 тис. барелів російської нафти, який був доставлений на нафтовий термінал Ель-Хамра 24 липня танкером Crested. Через кілька годин інше судно, Chris, забрало з порту всю нафту або її частину.

Відзначається, що згаданий термінал також дає можливість змішувати російську сиру нафту з єгипетською, ускладнюючи встановлення її походження.

"Цей незвичайний крок ускладнює відстеження кінцевого пункту призначення вантажу, посилюючи тенденцію все більшої прихованості поставок російської нафти, оскільки європейські покупці почали уникати їх після вторгнення рф в Україну", - зазначає Bloomberg.

В агенції також нагадали, що Єгипет вже використовується росією як транзитний шлях для мазуту.

Відзначимо, що напередодні стало відомо, що Євросоюз має намір рекомендувати імпортерам нафти додавати в договорах купівлі-продажу пункт, в якому експортер буде підтверджувати, що нафта не містить російської складової. В іншому випадку, експортер нестиме договірну відповідальність за будь-які невірні відомості.