Індонезійський державний нафтопереробний завод Pertamina додав російські сорти нафти до своїх тендерних списків на купівлю вересневої сирої нафти.

Про це пише ЦТС з посиланням на Економічну правду.

Pertamina роками не купувала російську нафту, зробивши крок назад з початку війни в 2022 році, хоча Індонезія не приєдналася до санкцій Заходу проти росії.

За даними LSEG, Pertamina востаннє купувала ESPO Blend і Sokol oil у рф більше 10 років тому.

Західні санкції проти енергетичного сектору росії, включаючи ембарго ЄС на її нафту та механізм обмеження цін, зробили Китай, Індію та Туреччину основними покупцями російської нафти.

Pertamina запросила російську нафту Urals разом із кислими сортами Kirkuk, Jubilee, Al Shakheen та іншими для надходження на НПЗ Cilacap 15-17 вересня. Компанія також запитувала нафту Sokol серед сортів нафти, таких як Azeri BTC, El Sharara, Qua Iboe та інші для прибуття на Cilacap 18-20 вересня. Відповідно до тендеру "Сокіл" має постачатися лише на умовах CFR або лише в порту (DAP).

Один із тендерів був закритий минулого тижня, а інший - у понеділок. Результати ще не оголошені. Зазначається, що Pertamina може купувати російську нафту лише в тому випадку, якщо вона буде продана за обмеженням ціни.

Ліміт дозволяє західним вантажовідправникам і страховикам брати участь у торгівлі російською нафтою за умови, що нафта продається за ціною менше 60 доларів за барель.

Представник нафтопереробного підрозділу Pertamina заявив у вівторок, що компанія закуповуватиме сиру нафту, яка відповідає специфікаціям її нафтопереробного заводу, дотримуючись усіх відповідних норм.

"Якщо ми купуємо сиру нафту з росії, це буде зроблено за механізмом обмеження ціни", - сказав речник компанії.