Міністерство аграрної політики та продовольства України підтверджує технічну готовність 15 суден із сільгосппродукцією до виходу з українських морпортів у рамках Стамбульської угоди, тоді як ще дві завершують підготовку до навігації.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

Після виходу цих суден із морпортів буде запущено двосторонній експортний рух, у тому числі до портів буде допущено судна для завантаження агропродукцією, заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

За його даними, підготовлені до відправлення судна націлені на перевезення насамперед зернових культур - кукурудзи, пшениці, ячменю. Також планується перевезення олійних культур та продуктів переробки АПК.

Висоцький уточнив, що кожне судно здатне вмістити 10-60 тис. тонн сільгосппродукції.

Він також нагадав, що 1 серпня судно Razoni під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис. тонн української кукурудзи вийшло з Одеського порту, ставши першим судном, яке вийшло з українського чорноморського порту під час російського вторгнення.

"Кукурудза експортується до Північної Африки. У рамках моніторингу нашого чотиристороннього Спільного координаційного центру, створеного в Стамбулі, насамперед йдеться про проходження до Босфору, далі - вільна траєкторія згідно з класичними маршрутами відповідних комерційних судів", - уточнив Висоцький.