Торгово-сільськогосподарська палата Естонії направила до Міністерства економіки та комунікацій та Міністерства сільського життя звернення, в якому пропонує використати за призначенням в естонському сільському господарстві білоруську аміачну селітру, що зберігається в потрах Мууга і Сілламяе та підпадає під санкції ЄС.

Про це пише ЦТС з посиланням на Baltic Times.

Загалом, за даними палати, в Естонії зберігається близько 69 тисяч тонн добрив. Ця кількість покриває практично весь річний попит на аміачну селітру у сільському господарстві Естонії.

"У ситуації, коли аміачна селітра поставляється до Естонії за дуже високими цінами з країн, які не підпадають під санкції, нерозумно оголошувати добриво небезпечним відходом, а також нести витрати, пов'язані з його утилізацією, тоді як його можна перетворити на корисний товар у сільському господарстві", - йдеться у повідомленні палати.

Зазначається, що для забезпечення безпеки жителів Естонії має сенс якнайшвидше перемістити склади аміачної селітри, що зберігаються в Сілламяе та Мууга. На думку палати, це можна зробити двома способами - відправити товар назад до країни походження або до третьої країни, яка не ввела санкції проти росії та білорусі, або розподілити кількість серед естонських торговців добривами, які зацікавлені у його продажу та вміють безпечно поводитися з добривами.

Хоча найбільші продавці добрив в Естонії встановили внутрішньогрупове правило, згідно з яким вони не торгуватимуть добривами російського чи білоруського виробництва, підприємства готові робити певні винятки для забезпечення безпеки населення. Якщо добрива, що зберігаються в Сілламяе та Муузі, будуть націоналізовані, операторам буде легше продавати їх на естонському ринку. Якщо оголошено казенним товаром, то добрива можна продати, наприклад, на аукціоні.

Палата наголошує, що рішення про звільнення аміачної селітри від санкцій або про націоналізацію запасів, що зберігаються в Сілламяе та Муузі, має бути прийняте якнайшвидше, оскільки в цьому випадку добриво можна буде використовувати вже восени при осінньому посіві та у період озимих, який починається у серпні та триває до жовтня.