США разом із союзниками розглядають можливість навчання українських льотчиків у рамках довгострокових зусиль із допомоги Україні у створенні майбутніх Повітряних Сил ЗСУ, заявив начальник штабу ВПС США Генерал Чарльз Браун.

Про це пише ЦТС із посиланням на Ліга Бізнес.

Браун визнав, що дискусії щодо навчання українських пілотів тривають. За його словами, йдеться про довгостроковий план того, як будуватимуть Повітряні Сили, які знадобляться Україні в майбутньому.

Генерал не став коментувати законопроект у Конгресі США, яким пропонується виділити 100 млн доларів для навчання українських пілотів та техніків на бойових літаках. Він також відмовився говорити про терміни та розмірковувати, які літаки найкраще підходять Україні.

Однак він наголосив, що підготовка пілотів - складне питання. Браун пояснив, що потрібно буде враховувати стан війни та можливість України знімати пілотів із поля бою для проходження тренувань.

За словами генерала, у американських пілотів перехід з одного типу західного літака на інший займає два-чотири місяці, перехід від радянських систем - "трохи складніший".

Проте Браун вважає, що Україна може звернутися за допомогою до країн НАТО, які вже переходили із радянської на західну авіацію.

"Я впевнений, що серед наших партнерів по НАТО є ті, хто вже робив це, і вони мають уроки, які можуть бути корисними українцям, щоб допомогти їм зрозуміти, як краще здійснити цей перехід", - підсумував він.