Прикордонна служба Фінляндії розпочала проектування будівництва загородження на кордоні з росією.

Про це пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Це буде не просто паркан. Він включає систему технічного контролю. У нас 1 тис. 340 км кордону з росією. Було б доречно огородити близько 100-250 км", - повідомив начальник відділу міжнародного співробітництва прикордонної охорони Матті Піткянітті.

За його словами, "частина огорожі може бути введена вже влітку цього року".

Як зазначив Піткянітті, хоча прикордонна проблематика не є справою НАТО, держави-члени виносять питання гібридного впливу на обговорення альянсу.

"Це справжні проблеми безпеки, тому про них говорять і за столом НАТО. Навіть якщо Фінляндія стане членом НАТО, ми не побачимо її військ на фінському кордоні. Наш прикордонний контроль, як і раніше, здійснюється в рамках ЄС та прикордонної охорони Фінляндії", - сказав він.

Чиновник нагадав, що у Фінляндії держава не володіє прикордонною територією. Тому, зазначив він, необхідно продумати, як компенсувати приватним землевласникам збитки, завдані огорожею.

"Використання приватних земель стане можливим завдяки новому закону, який незабаром набуде чинності", - зазначив Піткянітті.

7 липня парламент Фінляндії затвердив поправки до законів про прикордонну охорону та повноваження влади під час надзвичайних ситуацій. Зокрема, у законі про прикордонну охорону прописані ширші можливості для обмеження транскордонного пересування у разі виникнення НС.

За даними парламентаріїв, закон оновлюється через збільшені побоювання, що Росія може спробувати вплинути на фінляндію, організувавши біля кордонів скупчення великої кількості прохачів притулку.