Велика Британія може відправити літаки-розвідники Rivet Joint або P8 Poseidon для патрулювання чорноморської акваторії у разі укладання угоди щодо розблокування експорту зернових з українських морських портів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна.

При цьому країна не має наміру відправляти в Україну свій військовий флот для забезпечення безпечного судноплавства, зазначив міністр оборони Великобританії Бен Уоллес на саміті НАТО в Мадриді.

"Ми повинні подивитися, що ми можемо зробити. Роль Британії може полягати в ISR (розвідка, спостереження та розвідка), ми можемо допомогти в спостереженні, ми могли б направити Rivet Joint або P8 в південну частину Чорного моря... Але ми не збираємося відправляти наші кораблі до Чорного моря, тому що це означатиме, що ми попросимо Туреччину зняти блокаду з іноземних військових кораблів чи кораблів інших флотів", - зазначив Уоллес.

За даними міністра, Україна через логістичні обмеження не може наростити експорт продукції АПК понад 3 млн тонн на місяць, тоді як стане потрібно поставити зі своїх зерносховищ на зовнішні ринки 23 млн тонн.